Kültürel Yaşam

• Kültürel Yaşam 2
  • Kültürel Yaşam 3

Yemekler

Gapçıklı Fasulye: Dalında kurutulan fasulye tencereye konup kaynatılır ve süzülür. Tencerede yağ, soğan kavrulup fasulyeler içine atılır. Üzerine su eklenip pişirilir.

Mısır Keşkeği: Taşta kalın olarak öğütülen mısır, suyun içinde kaynatılır. Yağ kullanılmaz. Kabarınca üstünün köpükleri alınır. Kuru fasulye de ayrı bir yerde pişirilip süzülür. Soğan kavrulur, fasulye ve mısır içine atılıp hepsi karıştırılır ve ezilir.

Kaçamak: Mısır değirmende öğütülüp elekte elenir. Ocakta kaynayan suya atılıp karıştıra karıştıra pişirilir. Bir tepsi yağlanır, içine mısır unu dökülür. Yağlı kaşıkla, üstüne üstüne basılır. Ocakta kuru fasulye, ateşin üstüne konup pişirilinceye kadar kızartılır. Baklava gibi dilimlenir. Kaymakla, pekmez ya da yoğurtla yenir.

Höşmerim: Mısır unundan yapılır. Tepsiye döşenir. Kızartmadan, yoğurtla, pekmezle ya da kaymakla yenir.

Gartleç: Oklava ile açılan hamurun içine kavrulmuş ve rendelenmiş patates koyulup, orta boy uçlarından kapatılarak yağda kızartılır.

Çarşaf Böreği: Adını, hamurun çarşaf üzerinde yanlarından tutulup açılmasından almıştır. İçine ceviz, patates, kıyma vb. konulup ocağa verilir.

Yufka Islaması: Pişirilerek ıslatılan yufkalar, tepsiye kırılarak yerleştirilir. Üzerine malzemesi konarak yufkalar ıslatılarak yenir. Ayrıca et suyuyla da ıslatılıp yenilebilmektedir.

Beyce Pazarı

Geçmişi çok eskiye dayanan Beyce Pazarı’nda, köylülerin kendilerinden arttırdıkları yiyecekleri satmasıyla ünlüdür. Köylerde yapılan pekmezler, ballar; tarlada yetiştirdikleri sebze ve meyveleri bu pazara getirir ve evlerine katkıda bulunurlar. Sebze ve meyvenin yanında unutulmaya yüz tutmuş olan el sanatları da satışa sunulur. Nalbantlar, semerciler, demirciler, kaşıkçılar gibi ustalar yaptıklarını bu pazarda satarlar.

El Sanatları

Eski Osmanlı Şehri görüntüsü, zamanla binaların yıkılmasıyla ve beton binaların çoğalmasıyla kaybolmuş. Şimdilerde modern bir ilçe görüntüsü almıştır. Eski günleri hatırlatan birkaç ev dışında şu anda eski bina, tarihi eser görmek oldukça zordur.

Bir zamanlar bazı evlerde bulunan küçük halı tezgahları da sökülmüştür. Orhaneli köylerindeki kilim tezgahları da zamanla unutulup giden adetlerimiz arasına girmiştir. “Herkes kaşık yapar ama sapını ortasına kadar denk getiremez” atasözümüz de, yapılması unutulan ve terk edilen kaşıkçılığımız gibi neredeyse tarih olmuştur.

Bu arada bir zamanlar halkının büyük bir çoğunluğunun tarla işi ile uğraştığı Orhaneli’nde çapa kazma yapımı ve tamiri ile uğraşanlar da artık bu işleri bırakmıştır. Terk edilen el sanatları arasında çanak, çömlek, saksı ve testicilik de bulunmaktadır. Bunun yanında küfe (köfün) ve sepet yapımı da yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştur.

Bir zamanların çok önemli işlerinden biride semercilik ve nalbantlıktır. Ama artık o mesleklerde bitmek üzeredir. Orhaneli’nde sadece bir ustası kalan bu mesleklerde yakında tarih sayfalarında yerini alacak gibi görünmektedir.

Yöreye Özgü Halk Kıyafetleri

Orhaneli’nin yöresel kıyafetlerini simgeleyen bebek Fadime’nin üzerinde gördüğümüz kadarıyla; Top don (Şalvar) - Çetik, etek, gömlek, arkalık, şal - kuşak, yağlık (uçkur), hotoz başlık - yaşmak, cepken yörenin gelenekselleşmiş kıyafetleridir.

Avcılık-Balıkçılık

Orhaneli ve çevresinde yaban hayvanlarından en çok “Yaban Domuzu” vardır. Yaban domuzu orman olan her yerde görülür. Bunu sırayla “Kurt, tilki, çakal, sansar ve porsuk” takip eder. Az sayıda ayıya da rastlanır.

Tavşan ve kınalı keklik eskisi kadar bol değilse de bulunur. Göçmen kuşlardan üveyik, güvercin, bıldırcın, bolca, çulluk ve ördek türleri yeterince görülür. Orhaneli’nde kara avcılığının yanı sıra dere ve barajlarda balık avcılığı yapılmaktadır. Kocasu Deresi (Rhyndakos) ve Çınarcık Barajı balık için en uygun yerlerdir.

At Yarışları

İlçemizde at yarışları genelde düğünlerde, sünnet cemiyetlerinde yapılmaktadır. Yarışlar, Rafan At Yarışı olarak gerçekleştirilmektedir. Yapılan at yarışlarına Kütahya, Tavşanlı, Bursa ve çevresinden meşhur atlar davet edilir. Yarışlarda, kendi boylarında dereceye giren atlara çeşitli ödüller verilir. At yarışlarını, bu işte tecrübeli hakem heyetinden seçilen kişiler yönetir.

Karagöz Şenlikleri

Her yıl haziran ayında ilçenin kültürel özelliklerini ön planda tutan, yağlı güreş müsabakalarının yapıldığı, ünlü sanatçıların konser verdiği, geniş çaplı şenlikler düzenlenmektedir. Şenlikler 3 gün sürmekte, Karagöz tanıtılmakta, konserlerde ulusal sanatçıların yanı sıra mahalli sanatçılar da yöresel ezgileri seslendirmektedir.

Karagöz Kültür Şenlikleri çerçevesinde, yağlı güreşler düzenlenerek tüm yurt çapında ünlü güreşçilerle birlikte bu spora yeni başlamış geleceğin başpehlivanlarını da yöreye çağırıp güreş müsabakaları düzenlenerek ata sporu yaşatılmaya çalışılmakta ve hak ettiği saygı gösterilmektedir.

Festival akşamları şehrin çeşitli yerlerinde konserler düzenlenmekte ve havai fişek gösterileri yapılmaktadır. Bu konserlerde genç yetenekler sahne aldığı gibi, tüm yurdun çok yakından tanıdığı pek çok usta sanatçı da eserlerini seslendirmektedir. Festival süresince tiyatro sanatçıları tarafından Karagöz ve Hacivat canlandırmaları yapılarak meydan gösterileri düzenlenmektedir. Festivalin son gününde yöre kültürü motifleri ile işlenmiş oyunlar sergilenip, gelin alma törenleri düzenlenerek yöre kültürü canlandırılmakta, yeni yetişen nesillere, yöre kültürü aktarılmaktadır.