Orhanelinde Şenlik var.

Türkiye Yörük - Türkmen Şenliği

Haziran ayında  23’ncüsü gerçekleşen Karagöz Kültür Şenliği içeriği genişletilerek, Türkiye Yörük Türkmen Şölenini de içinde barındıran dev bir organizasyon olarak kutlanmaya başlandı.

Şenlik ,13 Haziran Cuma günü Atatürk Anıtına çelenk sunulması, akabinde Kortej yürüyüşü ve Karagöz Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Belediye önünde gerçekleşen folklor gösterileri ile renklenen kutlamalar Halk Eğitim Merkezi tarafından organize edilen fotoğraf sergisi ile devam etti.

Cumartesi günü ise şenlik alanıYörük Otağına dönüştü. Türkiye’de örgütlü bulunan 55 ildeki Yörük Türkmen dernek, federasyon ve konfederasyonlarının katılımıyla tam bir Yörük Türkmen şöleni gerçekleşti. Dağ Yöresi kültürel objelerinin yanı sıra, Ülkemizin diğer illerinden gelen Yörük Türkmenler kültürlerini kurdukları çadırlarda sergiledi.

Şölen kapsamında gök boru, cirit, rahvan at gösterileri gibi öz sporlarımız gerçekleştirilirken, Koyun, Keçi kırpma, odun kesme ve tahta araba yarışları gibi aktiviteler gerçekleştirildi.

Cumartesi akşamı seyirlik oyunlar, yöresel sanatçı Menteşeli Cengiz ve fantezi müziğin güçlü ismi Coşkun Sabah’ın dillerde dolaşan klasikleşmiş şarkılarına izleyenler de eşlik ederek dinledi.

Şenlik finalinin yapıldığı Pazar günü ise Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun canlandırıldığı Yörük Göçü ve Beylik, Birlik, Dirlik Töreni yapıldı.Törenlerin ardından Kiraz ve çilek yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Şenlik ve Şölen'i ilk kez bir arada yapmanın heyecanını yaşayan Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu "Bu yıl her haliyle kültür ve tarih şöleni gerçekleştiriyoruz. Türkiye de ilçelerde yapılan şenlikler içinde Orhaneli’yi gerek katılım gerek içerik olarak ilk sıraya koymayı hedefliyoruz. Tarihini, kültürünü, örfünü tanımak isteyen ve bu değerleriyle gurur duymak isteyen herkes ve her kesimi konuğumuz olmaya davet ettiklerini kaydetti.

Şenlik finalinin yapıldığı Pazar gününe ise Burak Şenöz ve Ferhat Göçer’in sahne performansları damga vurdu. Binlerce kişinin katıldığı Karagöz Kültür Şenliği, Yörük-Türkmen Şöleni nin de eklenmesiyle ülke genelinde adından söz ettirmeyi başardı.

Orhanelinde Şenlik var.